Korean traditional liquor

62. Lee Hwa-ju (pear flower liquor)

Korea trip 2025. 2. 23. 23:29
반응형
SMALL

Lee Hwa-ju (pear flower liquor)

It is one of the traditional Korean table wine, and it is called Ewhaju because it makes alcohol in the spring of April when pear flowers bloom, and it is not actually alcohol made from pear flowers.

Make it thick by adding as little water as possible through hole rice cakes or white rice cakes. Yellow yeast is also made of Ewha grains, not from the motherland, and it has a sour and soft sweetness compared to makgeolli. The appearance and texture of alcohol resemble plain yogurt, so when you eat it, you don't drink it, but eat it with a spoon.

It appears in the Goryeo Dynasty literature "Dongguk Yi Sang Gukjip" and "Hallim Byeolgok," and the recipe is in the Sanguk (Sangga 要錄). In addition, if you look at the food dimibang written by Lady Seokgye, it is said that the name Ewhaju was given because it is soaked when pear flowers bloom. Yellow yeast is made by preparing ingredients in winter and dipping them in spring when pear flowers bloom, washing the white rice roll, putting them to sleep overnight, washing them again, making powder, wrapping them in straw, and placing them in a bag to float yellow. 

When using yeast, fine powder is mixed with water, cooled, made in a jar, and used after 5 days. The color is white and has a porridge-like texture, so it is mixed with water and eaten. It was nicknamed Baekseolhyang and is said to have been drunk by the four godfathers of the Joseon Dynasty.

반응형
LIST