테무(temu)
알리 익스프레스
테무(temu)
95. Bindaetteok

Korea Culture

95. Bindaetteok

Korea Culture 2024. 9. 12. 22:22
반응형

95. Bindaetteok
A Korean pancake. Basically, it is a type of mung bean pancake made by mixing ground mung beans with vegetables or meat and frying it in oil. However, as wheat flour became common, bindaetteoks made with wheat flour instead of mung beans began to appear, and now, bindaetteoks made with mung beans as the original are also called mung bean pancakes, and have gone through various changes. In any case, the basic definition is a pancake made with mung beans + additional ingredients.
In Chinese characters, it is called binjabyeong (貧者餠).

It was originally a dish made by the poor using the lard and meat scraps left over from the rich eating pork. It started by mixing lard and meat scraps with mung bean dough to try to replicate the taste of pork as much as possible. It is said that if you fry it properly with lard, it tastes like pork. And mung beans are rich in protein, so their nutritional distribution is not much different from eating real meat.

The first record of Bindaetteok was in 1517, under the name of Bingjyo, which was made by grinding mung beans and glutinous rice and eating it as a pancake. At that time, it was a snack mainly eaten in the northwestern region of the Korean Peninsula centered around Pyeongan Province, and it is said that it was called Makbuchi in Hwanghae Province and Jijim in Pyeongan Province. Bindaetteok in the northwestern region was much larger than those in Seoul today, three times the size and twice the thickness.

Bindaetteok spread to the southern region of the Korean Peninsula in earnest around the time of liberation. At that time, people in Seoul ate it cheaply with only mung beans and vegetables without the lard, which is an essential ingredient for bindaetteok. It is said that people from Pyeongan Province and Hwanghae Province who came to South Korea laughed at this, saying that it was not even pork, let alone lard, and it was not even Bindaetteok.

Until the 1960s, mung bean-based bindaetteok was cheaper than other pancakes made mainly of wheat flour, but these days, the price of mung beans has become much higher than that of wheat flour, so it is no longer considered a cheap pancake dish like in the past. In particular, to properly flavor bindae-tteok, you have to grind pork (especially pork lard) and add it, so the price is getting more expensive. In addition, as the price of all food served with alcohol at restaurants has increased, mung bean pancakes have become even more expensive due to the premium for serving alcohol.

However, the perception that it is a cheap dish continues to this day, and it is sold in the form of a jeon restaurant in college districts.

Unlike the name that ends with tteok, it is actually not a rice cake but a type of pancake, and it is oily and has a strong savory taste, so it is also used as a drinking snack. In some regions such as Gyeonggi-do, it is also served on ancestral rite tables. In terms of texture, while the type of pancake made with wheat flour has a chewy texture, this one has a crumbly texture.
Since the ingredients inside the pancake absorb all the oil, it has higher calories and is oilier than fried food.
It is a Korean food that foreigners also like, and it became famous when movie director Tim Burton visited Korea and ate it with makgeolli at the market. It is similar in taste to falafel, so it is easy for Middle Easterners to adapt to. It is served on a lightly oiled iron plate, with a pancake made with wheat flour dough mixed with carrots and chives, cut into large pieces, and topped with chopped kimchi.

반응형

'Korea Culture' 카테고리의 다른 글

97.Samseoknamul  (0) 2024.09.12
96.Jeon  (0) 2024.09.12
94. Songpyeon  (0) 2024.09.12
93.Chuseok or Hangawi  (0) 2024.09.07
92.Korean restaurants, Seoul, and Pungcheon eel in Yeonnam-dong.  (0) 2024.09.03