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25. Stir-fried Rice Cake

Korean trip

25. Stir-fried Rice Cake

Korea trip 2025. 2. 16. 06:51
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Tteokbokki is a Korean food that is eaten by roasting or boiling rice cakes, fish cakes, and vegetables in a sauce. Its name is "Bokki," but in general, it is a dish that is boiled or boiled with soup before being boiled, and is actually more like soup or braised. For this reason, tteokbokki that is fried in oil without soup is sometimes called "oil tteokbokki." In fact, oil tteokbokki is the original.

The most common method is red tteokbokki using red pepper paste, and there is also a method using seasoning such as soy sauce, ketchup, curry, black bean paste, and cream sauce. Along with soondae, fried food, ramen, and gimbap, it is also a representative national snack and one of the street foods. For this reason, while it is treated as a snack by Koreans, it is more known for a typical Korean meal than a snack in foreign countries.

In the "Seungjeongwon Ilgi", one can find a record that says, "Youngjo's birth mother, Sook-bin Choi, liked 熬餠." Obyeong (熬餠) is a food made by roasting rice cakes in oil, so it fits the definition of tteokbokki. In Dankook University's Chinese character dictionary, the meaning is "tteokbokki." However, in Dongguk 歲 History, written during the Heonjong period, "A round rice cake is made by picking azalea flowers and attaching them to glutinous rice powder, and then an earthquake in sesame oil is called hwajeon (煎), which refers to something like Obyeong (熬餠) in the old days or 寒具 (煎), one of the Chinese foods that are resistant to oil." According to the report, Obyeong also seems to have pointed to Jeon (煎).

Tteokbokki is also featured in Gyu-gon Yoram (閨壺要覽) and 是議 Book, which are cookbooks from the late Joseon Dynasty, and tteokbokki is a high-end dish that contains meat and vegetables for seasoning with soy sauce. Today, royal tteokbokki is hard to come by at low-cost snack bars due to the unit price of ingredients, and it can be found as a side dish served at Korean restaurants or a luxurious reinterpretation of it at fine dining in Korean food. A more simplified version can be made at home, or provided as school meals, cafeteria side dishes, and group meals such as military army barracks. It is also served at daycare centers and kindergartens due to its spicy taste

Cooking rice cakes by seasoning them with soy sauce is originally the food of Papyeong-yoon's family, and it is assumed that tteokbokki originated from adding rice cakes to a beef stew dish cooked with beef because the soy sauce in this restaurant was delicious. In fact, the name of the dish at that time was called steamed rice cakes and japchae rice cakes, and it was not until afterwards that the name of tteokbokki, which is cooked with soy sauce, began to be used properly. Tteokbokki, which is cooked with soy sauce, is now called "gung Tteokbokki."

On the other hand, according to one theory, soy sauce-based royal tteokbokki originated from the food of the Papyeong Yoon's family, which was originally a steamed beef dish, but was also derived from the rice cake added together. This was called "(Gungjung) Tteokbokki" after Japanese colonial era when it came to "The Joseon Cuisine Act", a book restored by reflecting on old Joseon cuisine. Also, it seems that at the end of the Joseon Dynasty, the recipe for tteokbokki at the time of Japanese colonial era referred to a dish that was flavored with soy sauce and included meat.

The name 'Tteokbokki' is directly mentioned in the song "Oppa is a Punggakjaeng", which was a song during Japanese colonial era. As the lyrics show, it was a food of high status that was comparable to bulgogi. Hotteok and taffy were popular street foods at this time.

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