테무(temu)
알리 익스프레스
테무(temu)
26. Bulgogi

Korean trip

26. Bulgogi

Korea trip 2025. 2. 16. 06:56
반응형
SMALL

https://www.tiktok.com/@seatvmusic 

Bulgogi is one of the Korean dishes in which the meat of various animals is sliced, marinated with seasoning, and grilled over a fire.

 The oldest document in which the name "bulgogi" officially appeared is Hyun Jin-geon's 墮落, which was serialized in a 1922 magazine, Gaebyeok No. 22. The type of food is not certain, but the word itself can be found in the 1930s. Also, the menu seems to have become a specialty of Pyongyang around that time. The origin of the name is that Professor Lee Ki-moon, a Korean language scholar from Jeongju, North Pyeongan Province, describes that "bulgogi" was used only in the Pyeongan dialect before Korea's liberation

It is a representative menu of Korean food along with bibimbap, naengmyeon, kimchi, pork belly, and ribs, and is one of the most preferred Korean foods in history because it is a combination of savory, sweet and salty and spicy flavors preferred by any culture, instead of strong flavors unique to Korean food that can be divided into likes and dislikes in some cases.

There are various types of bulgogi dishes representing each region, such as grilled meat and hot pot.

As described above, any animal's meat can be called bulgogi in a broad sense, but in general, beef-based beef is the most representative image in Korea when it comes to "bulgogi," and bulgogi, which has been named after being gentrified as a local specialty, is mainly beef-based. Of course, pork-based bulgogi is also popular, so it is not a big loss of representation, but this document is mainly described as beef bulgogi, so please refer to the pork bulgogi document for pork-based bulgogi.

Although it is assumed that Macjeok (貊炙), a food baked by marinating meat in Goguryeo, was the origin of bulgogi, the difference was that it was a grilled dish closer to nubiani, Macjeok, or Eonyang-style bulgogi compared to the present, and that it was generally based on makjang rather than soy sauce. The assumption that Macjeok is the origin of bulgogi is not completely wrong, but strictly speaking, Macjeok is not just bulgogi, but most of them are the ancestors of Korean grilled meat. In other words, "Macjeok (貊炙)" means "grilled meat of the Mac family" and is the longest remaining record of Korean grilled meat.

Although it is not clear how to make Goguryeo's historical records, the above paper estimates that they were mostly grilled seasoned pork considering the surrounding environment and murals of Goguryeo. Therefore, there are various hypotheses, such as the assumption that the direct origin of bulgogi is Seolhaeseokjeok (覓灸 雪), a dish of the Goryeo Dynasty, and that Seolhaekjeok is the origin of Nubiani and that there is a separate origin of bulgogi.

Apart from this, the closest dish from the old records to the current form of bulgogi is Seolhaegok, a dish from the Goryeo Dynasty. Seolhaegok is recorded as beef is seasoned with soy sauce, sesame oil, and garlic, stirred, and grilled, because it is almost similar to the current bulgogi seasoning. However, there is a slight difference in the method of making it, because the meat was sewn with a skewer, flour was applied, baked, and then repeatedly baked in cold water. After cooking, peeling off the flour clothes and eating only the meat inside was the traditional way to eat.

In the late Goryeo Dynasty, Seolseol-geok spread to the people, and the expensive flour was not peeled off at the time, and the recipe was also changed. To reduce waste, the process of roasting and soaking in cold water at once was simplified, and grill was invented and changed to preserve the juice. This form is passed down to Nubiani today.

반응형
LIST

'Korean trip' 카테고리의 다른 글

28. royal cuisine  (0) 2025.02.16
27. Nerviany... meat enemy  (0) 2025.02.16
25. Stir-fried Rice Cake  (0) 2025.02.16
24. Ramen...Samyang Foods...Buldak stir-fried noodles  (0) 2025.02.16
23. Ramen  (0) 2025.02.16