테무(temu)
알리 익스프레스
테무(temu)
67. a mastermind

Korean traditional liquor

67. a mastermind

Korea trip 2025. 2. 23. 23:47
반응형
SMALL

a mastermind ( Mother's liquor )

Moju, or mother 酒, is a type of unrefined wine made by using makgeolli. It is classified as a liquor, but the alcohol content varies from business to business and product, but it is generally around 1 percent. There is almost no alcohol content.

In Jeolla-do, especially in Jeonju, there are many places that sell thick and strong-scented rice wine with herbal medicines such as jujube, ginger, and cinnamon. The color is usually made of brown sugar, but the taste varies slightly from store to store.

In general, people eat hangover soup and drink mother liquor by hangover.

There are several theories in the etymology, which is mother's mother's 酒. There are some theories about the etymology, and there is a theory that it is mother's liquor because it is made with a good herbal medicine to make it taste sweet and very weak with concern for her son who likes alcohol. There is also a theory that the mother of Queen Inmok (Sungbi), Gwangsan couple, Gwangju, returned to Jeju Island to make a living, and called it "酒 mother's 妃", which was made and sold to make a living. One theory is that Noh filtered Cheongju in the way of a master's family in Seoul, and this was so popular that it was makgeolli made by filtering out the liquor as customers from afar kept getting sleepy, and still, it was a liquor made by squeezing the liquor as it was.

In addition, it is said to be a dish that is hot boiled by mixing water and ingredients in a rice wine, like boiling Beef Stew. Usually, manual workers enjoyed breakfast as a snack that also served as a hangover cure.

You can make it at home because the recipe is not that difficult. In fact, native Jeonju elders say that they often made and ate it at home in the past. In order to obtain it in modern times, the original method is to make it using leftover liquor from traditional liquor, but in order to obtain it, it is also made using commercial makgeolli, which is also widely used. In terms of taste, the former is better.

Essential ingredients: 1 to 2 kg of liquorice or 1.5 L of makgeolli, 2-3 tablespoons of fruit syrup, cinnamon, licorice, jujube, brown sugar
Ingredients to choose from: Omija, brown roots, health

Add the same amount of water and ferment it for an additional 2 days. If you use makgeolli, go straight to number 2.
Sift once to remove debris, then add other ingredients and boil for 40 minutes.
Season with sugar, and cool to cool.

Since brown sugar has a unique flavor, it is recommended to use brown sugar if you want to recreate the taste of the business, but it does not make much of a difference because it is coated due to the scent of ingredients such as cinnamon. If the taste is slightly sacrificed and simplified, commercial makgeolli, cinnamon, and sugar alone have a roughly plausible taste. Since it has been boiled for a long time, the alcohol almost flies away, and thanks to various ingredients added when boiling, it has a new taste, making it an easy drink to enjoy.

Although it is alcohol, it is almost like a beverage because it has almost no alcohol. It can be considered as a alcoholic beverage such as non-alcoholic beer. In fact, some mother liquor on the market contains less than 1 percent alcohol and is not recognized as alcohol (!). Under the liquor tax law, the alcohol content must be at least 1 percent in order to register as a liquor. However, since non-alcoholic beer is a common product that contains trace amounts (less than 1 percent) of alcohol, there are still trace amounts of alcohol in mother liquor. People who are sensitive to alcohol are advised to drink this with caution. And if you turn on a breathalyzer test right after drinking, you can say that you drank alcohol because of residual alcohol, even if you don't feel it. In particular, drivers should be careful about mother liquor as the criteria for suspension and cancellation of a license have been strengthened a lot due to the Yoon Chang-ho Act.

If a person who is strong enough to drink alcohol has a low level of alcohol, he or she may think it is just a murky correction fruit. So, drinkers get annoyed by the fact that it would be easier to get drunk on cola carbonation after drinking happily, saying it is a new alcohol. In fact, this is about drinkers who have never eaten it because they visit Jeonju, where there are many businesses that deal with liquor, and of course, local drinkers do not drink it to get drunk. For drinkers, the use of liquor is hangover cure.

Moju is a perfect match for bean sprout and rice soup. Jeonju people used to eat bean sprout and rice soup with a hangover soup the day after drinking alcohol and added it with hot moju. Considering that hangover cure means throwing away the inside rather than feeling relieved, moju may be a desirable hangover cure.

Even if it is not Jeonju, most restaurants that sell Jeonju-style bean sprout and rice soup also sell rice wine. It may vary from business to business, but in the summer, thin ice is also served. Each glass is usually about 1,000 to 2,000 won, but many houses sell it in bottles. These days, you can also order online or by phone. However, due to the nature of the base makgeolli, it can easily taste at room temperature, so it is recommended to keep it refrigerated.

The taste has the unique grain scent of makgeolli, but it is also a sweet taste that everyone will like because it is mixed with cinnamon. It is a good taste to enjoy lightly as a drink. There are quite a few people who say that the most memorable thing is Moju when they went on a food trip to Jeonju.

Basically, it is to drink hot and warm according to the original purpose of hangover, but in summer, it is delicious to drink cold. In Jeonju, there is a restaurant that sells ice cream made of rice wine, which is also a delicacy.

반응형
LIST

'Korean traditional liquor' 카테고리의 다른 글

66. Missionary Lord (Four Seasons)  (0) 2025.02.23
65. yeast  (0) 2025.02.23
64. Persimmon liquor  (0) 2025.02.23
63. Ugokju (Korean rice wine)  (0) 2025.02.23
62. Lee Hwa-ju (pear flower liquor)  (0) 2025.02.23