테무(temu)
알리 익스프레스
테무(temu)
105. Ewhaju

Korean trip

105. Ewhaju

Korea trip 2025. 4. 28. 23:22
반응형
SMALL

Ewhaju

the main character of the Joseon Dynasty
It is one of the traditional Korean table wine, and it is called Ewhaju because it makes alcohol in the spring of April when pear flowers bloom, and it is not actually alcohol made from pear flowers.
Make it thick by adding as little water as possible through hole rice cakes or white rice cakes. Yellow yeast is also made of Ewha grains, not from the motherland, and it has a sour and soft sweetness compared to makgeolli. The appearance and texture of alcohol resemble plain yogurt, so when you eat it, you don't drink it, but eat it with a spoon.

It appears in the Goryeo Dynasty literature "Dongguk Yi Sang Gukjip" and "Hallim Byeolgok," and the recipe is in the Sanguk (Sangga 要錄). In addition, if you look at the food dimibang written by Lady Seokgye, it is said that the name Ewhaju was given because it is soaked when pear flowers bloom. Yellow yeast is made by preparing ingredients in winter and dipping them in spring when pear flowers bloom, washing the white rice roll, putting them to sleep overnight, washing them again, making powder, wrapping them in straw, and placing them in a bag to float yellow. 

When using yeast, fine powder is removed with water, cooled down, made in a jar, and used after 5 days. The color is white and has a porridge-like texture, so it is eaten with water. It was nicknamed Baekseolhyang and is said to have been drunk by the four godfathers of the Joseon Dynasty. For more detailed information, see the section on powdered medicine.

It is being restored and sold after research by Kuksundang

반응형
LIST

'Korean trip' 카테고리의 다른 글

104. Korean liquor  (0) 2025.04.28
102. Potato pancake  (0) 2025.03.27
101. Jeon (Korean pancake)  (0) 2025.03.27
100. Pajeon  (0) 2025.03.27
99. salted seafood  (0) 2025.03.27