78. Kimchi.
"Kimchi ass e Kabes a Salz a roude Pefferpulver"
Kimchi ass ganz schaarf a salzeg.
Kimchi ass e Bäilag, deen d'Koreaner all Dag iessen.
Kimchi enthält Mouu Kimchi, Kabes Kimchi,
Waasser Kimchi, Dongchimi, Nabak Kimchi, Gurken Kimchi,
Aubergine Kimchi, a wäiss Kimchi.
Kimchi ass eng traditionell fermentéiert Liewensmëttel aus Korea.
Et gëtt gemaach andeems gesalzt Kohl oder Rettich mat Mëschung gemëscht gëtt
Gewierzer wéi roude Pefferpulver, gréngen Zwiebel,
a Knuewel an dann fermentéieren se. Et gëtt ugesinn
ee vun den nationale Liewensmëttel a Korea. Et ass Korrosioun datt
ass net an Koreanesch-Stil Iessen lénks eraus, an et sinn
vill Arten ofhängeg vun den Zutaten a Kachen
Method. Et gëtt och als Zutat a verschiddene benotzt
Koreanesch Platen. Kimchi ass och en offiziellen Iessen designéiert
fir d'Olympesch Spiller, Asiatesch Spiller, an FIFA Weltmeeschterschaft.
Maacht vill Kimchi op eemol fir ze iessen
de Wanter gëtt Kimjang genannt, deen ënnerierdesch gehale gouf
an engem grousse earthenware Fermentatioun Container genannt
Äerdwierk fir et an de waarme Summerméint cool ze halen
ouni Afréiere am Wanter. Et gëtt och dobaussen an engem
Container genannt Kessel. An modern Zäiten, Stot
kimchi Frigoen si méi benotzt.
Déi éischt Form vu "Kimchi" fënnt een am 16.
Joerhonnert Bicher. Dimche ᆡ erschéngt am Byeok Onbang
publizéiert an 1518 an Hunmongjaes publizéiert an 1527,
an Timche ᆡ erschéngt a Form vun der koreanescher Notatioun fir
de chinesesche Charakter "沈菜 (modern koreanesch Aussprooch:
Chimchae)" a Korea erstallt am Joer 1587. Am 17. an
Joerhonnert, den "c" vun "dimche" gouf am allgemengen ausgeschwat
wéi "ᆡ." De Vokal "ㆎ" vun der zweeter Silb gouf ausgeschwat
als "ㅢ" aus dem 16. Joerhonnert, wann "·" vun der Net-administréiert
Silb geännert op "-". "Kimchi", deen am 19. Joerhonnert erschéngt
a geet weider an déi modern Sprooch, ass eng Form, an där déi éischt
Silb "ㅈ" vun "ᆡ" gëtt op "ㄱ" duerch ëmgedréint Palindikatioun geännert,
an da gëtt den zweete Silbevokal vun engem Konsonant geännert
zu "ㅣ."
Virun deem, am Lee Gyu-bo sengem "The Book of Dongguk Yi Sang-
guk," am Joer 1241 publizéiert, gëtt Kimchi als "jek" opgeholl an de 15.
Joerhonnert Wuertform gëtt gegleeft "Dehi" ze sinn. "Huhn ᅀ an ᆳ
dihi" erschéngt an der éischter Editioun vum "Dushieon Sea" publizéiert am
1481, an "Jang atdihi" erschéngt am "Translation Box Office"
publizéiert an 1517. "Ji" an der moderner Wierder "Salji" an "Oiji"
sinn den Nofolger vun dësem "dihi."
Et gëtt gesot datt si gär hunn Geméis fermentéiert ze iessen
Liewensmëttel während der Dräi Kinnekräicher Period. Zu Silla war de Buddhismus
agefouert, a Vegetarismus war populär, a fermentéiert
Geméis gouf och genoss.
Am Lee Gyu-bo sengem "Dongguk Yi Sang-
guk Collection", publizéiert am Joer 1241 während der Goryeo Dynastie,
Kimchi mat Rettich gemaach gëtt als "juk" am Gedicht "Gapo" opgeholl
Yukyeong".
Verëffentlecht am Joer 1670 wärend der Joseon Dynastie, "Food Dimibang"
records Kimchi gemaach vun agemaachtent an Tauchen Donga an eng kleng
Jar ouni Salz, waarmt Waasser schëdden a se an waarme Kugelen setzen
reifen. Am spéiden 17. Joerhonnert Literatur "Yorok", 11 Aarte vu
Kimchi ginn opgeholl, dorënner Kimchi wéi Rettich, Kabes,
Donga, Bracken, a gréng Bounen, an Dongchimi aus Rettich
am Salzwaasser.
Virun der Aféierung vu Peffer, eng New World Erntegung, nëmmen Kimchi
gemaach andeems se et an Chuncho (choppy), Sancho, a Jocho oder
vermëschen et mat anere Gewierzer wéi Peppers opgeholl.
Am Joer 1766 huet d'"Jeungbo Forest Economy" opgeholl datt Kimchi war
rout mat Mandrami, an eng Rei vun Kimchi benotzt rout Peffer oder
rout Peffer Pudder och wossten. D'Methode fir Geméis ze vermëschen
wéi gréng Geméis, Kürbis, an Aubergine mat Gewierzer wéi
wéi rout Peffer, cheoncho, a Moschter am Leaf Rettich a maachen
Kimchi ähnlech wéi haut Chonggak Kimchi andeems Dir vill Knuewel bäidréit
Jus ass d'"Chimnabokjeop" Method, an d'Methode fir ze maachen
Kimchi ähnlech wéi haut Gurken Kimchi andeems Dir roude Peffer derbäigesat
Puder a Knuewelek op déi dräi Säiten vun Gurken agefouert
als "Hwanggwadamjeop Method", an aner Methoden enthalen
Dongchimi, Kabes Kimchi, Dongga Kimchi, Abalone Kimchi,
an Auster Kimchi.
Am "Executive Economic Journal" am fréie publizéiert
19. Joerhonnert, Seo Yoo-
gu beschriwwen, datt wann vill Peppers am Kimchi benotzt ginn, Rettich
gëtt fir eng méi laang Zäit gespäichert. Am selwechte Buch, Seewier esou
wéi Gurken a Kabes, aner Geméis wéi gréng
Zwiebel mat gesalzene Blieder, Gewierzer wéi roude Peffer, Ingwer,
cheoncho a Knuewelek Moschter, Meeresfrüchte wéi giel Corvina,
gesalzene Fësch, Abalone, Conch, a Kraken, an Abalone Shells,
déi Seier-Entlaaschtungsmëttel sinn, ginn ënnert dem Numm agefouert
"Kimchi ass e Kabes a Salz a roude Pefferpulver"
An der Vergaangenheet war et e Kimchi Zutat dee virdru Rettiche Kohl virgeet,
mä aus dem 20. Joerhonnert, wéi voll-
kierpere Kabes gouf geziicht a wäit verdeelt, Kabes Kimchi
iwwerwältegt Rettich Kimchi.
Kimchi gouf wäit an der Welt bekannt
'Korea Culture' 카테고리의 다른 글
80. Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
---|---|
79.Кимчи. (0) | 2024.08.29 |
77.Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
76.Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
75.Kimči. (0) | 2024.08.28 |