테무(temu)
알리 익스프레스
테무(temu)
85.Kimchi.

Korea Culture

85.Kimchi.

서울의 겨울 2024. 8. 29. 13:26
반응형

85.Kimchi.

"kimchi je kupus u soli i crvenoj paprici u prahu"

Kimči je veoma začinjen i slan.

Kimči je prilog koji Korejci jedu svaki dan.

Kimči uključuje mouu kimchi, kimchi od kupusa,

voda kimchi, dongchimi, nabak kimchi, kimchi od krastavaca,

kimči od patlidžana i bijeli kimči.

Kimči je tradicionalna fermentisana hrana Koreje.

Pravi se mešanjem slanog kupusa ili rotkvice

začini poput crvene paprike u prahu, zelenog luka,

i bijeli luk, a zatim ih fermentira. Smatra se

jedna od nacionalnih namirnica u Koreji. To je korozija

nije izostavljen u obrocima u korejskom stilu, a ima ih

mnogo vrsta u zavisnosti od sastojaka i kuvanja

metoda. Koristi se i kao sastojak raznih

Korejska jela. Kimchi je također službena hrana

za Olimpijske igre, Azijske igre i FIFA Svjetsko prvenstvo.

Pravite puno kimčija odjednom za jelo

zima se zove kimjang, koja se držala pod zemljom

u velikoj zemljanoj posudi za fermentaciju tzv

zemljano posuđe kako bi se ohladilo u vrućim ljetnim mjesecima

bez smrzavanja zimi. Takođe se čuva na otvorenom u a

kontejner koji se zove kotao. U savremeno doba, domaćinstvo

kimchi frižideri se više koriste.


Prvi oblik "Kimchi" može se naći u 16.

veka knjige. Dimche ᆡ se pojavljuje u Byeok Onbangu

objavljen 1518. i Hunmongjaes objavljen 1527.

a Timche ᆡ se pojavljuje u obliku korejske notacije za

kineski znak "沈菜 (moderni korejski izgovor:

Chimchae)" nastao u Koreji 1587. U 17. i

18. vijeka, "c" od "dimche" se kolokvijalno izgovaralo

kao "ᆡ." Izgovarao se samoglasnik "ㆎ" drugog sloga

kao "ㅢ" iz 16. veka, kada je "·" od neadministriranih

slog promijenjen u "-". "Kimchi", koji se pojavljuje u 19. veku

i nastavlja se u savremeni jezik, je oblik u kojem se prvi

slog "ㅈ" od "ᆡ" se mijenja u "ㄱ" obrnutom palindikacijom,

a zatim se samoglasnik drugog sloga mijenja iz suglasnika

na "ㅣ."

Prije toga, u knjizi Lee Gyu-boa "The Book of Dongguk Yi Sang-

guk", objavljen 1241., kimči je zabilježen kao "jek", a 15.-

vijeka se vjeruje da je oblik riječi "Dehi". „Piletina ᅀ i ᆳ

dihi" pojavljuje se u prvom izdanju "Dushieon Sea" objavljenom u

1481, a "Jang atdihi" se pojavljuje u "Translation Box Office"

objavljeno 1517. "Ji" modernim riječima "Salji" i "Oiji"

su nasljednik ovog "dihija".


Kažu da su uživali jesti fermentirano povrće

hranu tokom perioda Tri kraljevstva. U Silli je budizam bio

uvedeno, a vegetarijanstvo je bilo popularno i fermentirano

 uživalo se i u povrću.


U "Dongguk Yi Sang-" Lee Gyu-boa

Zbirka guk", objavljena 1241. godine za vrijeme dinastije Goryeo,

 kimči napravljen od rotkvice je zabeležen kao "juk" u pesmi "Gapo

 Yukyeong".


Objavljeno 1670. za vrijeme dinastije Joseon, "Food Dimibang"

zapisi kimčija napravljenog ukiseljenim i uranjanjem donge u mali

teglu bez soli, prelijte toplom vodom i stavite u vruće sfere

 sazreti. U književnosti kasnog 17. veka "Yorok", 11 vrsta

kimči se evidentira, uključujući kimči kao što su rotkvica, kupus,

donga, boraniju i mahune i dongchimi od rotkvice

u slanoj vodi.

Prije uvođenja bibera, useva Novog svijeta, samo kimči

napravljen tako što se umače u Chuncho (iskopan), Sancho i Jocho ili

zabilježeno je miješanje sa drugim začinima osim paprike.

Godine 1766, "Jeungbo Forest Economy" je zabilježio da je kimchi bio

crvena sa mandrami, te nekoliko kimchija koristeći crvenu papriku ili

pojavio se i prah crvene paprike. Način miješanja povrća

 poput zelenog povrća, bundeve i patlidžana sa začinima kao što su

kao crvena paprika, cheoncho i senf u lisnatoj rotkvici i izradi

kimči sličan današnjem Chonggak kimčiju dodavanjem puno belog luka

sok je "Chimnabokjeop" metoda, i način izrade

kimči sličan današnjem kimčiju od krastavca dodavanjem crvene paprike

prah i beli luk na tri strane krastavaca se unosi

kao "Hwanggwadamjeop metoda", a druge metode uključuju

Dongchimi, kupus Kimchi, Dongga Kimchi, Abalone Kimchi,

i Oyster Kimchi.

U "Executive Economic Journalu" objavljenom u poč

19. vijek, Seo Yoo-

gu je opisao da ako se koristi puno paprika u kimčiju, rotkvici

će se čuvati duže vrijeme. U istoj knjizi, takve morske trave

kao krastavci i kupus, drugo povrće kao što je zeleno

luk sa slanim listovima, začini poput crvene paprike, đumbira,

cheoncho i senf od češnjaka, plodovi mora kao što je žuta corvina,

usoljene ribe, morske školjke, školjke i hobotnice i školjke morskih ušica,

koji su agensi za ublažavanje kiseline, biće uvedeni pod imenom

"kimchi je kupus u soli i crvenoj paprici u prahu"

U prošlosti je to bio sastojak kimčija koji je prethodio kupusu od rotkvice,

ali od 20. veka, kada je puno-

tjelesni kupus je uzgajan i široko rasprostranjen, kupus kimchi

kimchi od rotkvice.

Kimchi je postao nadaleko poznat svijetu

반응형

'Korea Culture' 카테고리의 다른 글

87. Kimchi.  (0) 2024.08.29
86.Кимчи.  (0) 2024.08.29
84.কিমচি।  (0) 2024.08.29
83။ကင်ချီ။  (0) 2024.08.29
82.Кимчи.  (0) 2024.08.29