86.Кимчи.
"кимчи е зеле в сол и червен пипер на прах"
Кимчи е много пикантен и солен.
Кимчи е гарнитура, която корейците ядат всеки ден.
Кимчи включва моу кимчи, кимчи от зеле,
водно кимчи, донгчими, набак кимчи, кимчи от краставица,
кимчи от патладжан и бяло кимчи.
Кимчи е традиционна ферментирала храна на Корея.
Прави се като се смесва осолено зеле или ряпа с
подправки като червен пипер на прах, зелен лук,
и чесън и след това ги ферментирайте. Счита се
една от националните храни в Корея. Това е корозия
не се пропуска в ястията в корейски стил и има
много видове в зависимост от съставките и готвенето
метод. Използва се и като съставка в различни
Корейски ястия. Кимчи също е официална определена храна
за Олимпийските игри, Азиатските игри и Световното първенство по футбол.
Приготвяне на много кимчи наведнъж, за да се яде през цялото време
зимата се нарича kimjang, която се съхраняваше под земята
в голям глинен съд за ферментация, наречен
фаянс, за да се охлади през горещите летни месеци
без замръзване през зимата. Съхранява се и на открито в а
съд, наречен котел. В съвремието домакинство
хладилниците с кимчи са по-използвани.
Първата форма на "Кимчи" може да бъде намерена през 16-ти
вековни книги. Dimche ᆡ се появява в Byeok Onbang
публикувана през 1518 г. и Hunmongjaes публикувана през 1527 г.,
и Timche ᆡ се появява под формата на корейска нотация за
китайският йероглиф „沈菜 (съвременно корейско произношение:
Chimchae)“, създаден в Корея през 1587 г. През 17-ти и
18-ти век "с" на "димче" се произнася разговорно
като "ᆡ." Гласната „ㆎ“ на втората сричка беше произнесена
като "ㅢ" от 16 век, когато "·" на неадминистр
сричката е променена на "-". "Кимчи", който се появява през 19 век
и продължава в съвременния език, е форма, в която първият
сричката "ㅈ" на "ᆡ" се променя на "ㄱ" чрез обърната палиндикация,
и след това гласната на втората сричка се променя от съгласна
до "ㅣ."
Преди това, в „Книгата на Dongguk Yi Sang-“ на Ли Гю-бо
guk", публикуван през 1241 г., кимчи е записано като "jek" и 15-то-
век се смята, че словоформата е "Дехи". „Пиле ᅀ и ᆳ
dihi“ се появява в първото издание на „Dushieon Sea“, публикувано през
1481 г. и „Jang atdihi“ се появява в „Баша за преводи“
публикувана през 1517 г. „Ji“ в съвременните думи „Salji“ и „Oiji“
са наследник на това "дихи".
Говори се, че обичали да ядат ферментирали зеленчуци
храни през периода на Трите царства. В Сила беше будизмът
въведено и вегетарианството е популярно и ферментирало
зеленчуци също се насладиха.
В „Dongguk Yi Sang-“ на Ли Гю-бо
guk Collection“, публикуван през 1241 г. по време на династията Горьо,
кимчи, направено с репичка, е записано като „juk“ в поемата „Gapo
Юкьонг".
Публикувана през 1670 г. по време на династията Чосон, „Food Dimibang“
записва кимчи, направено чрез мариновани и потапяне на донга в малка
буркан без сол, залейте с топла вода и го сложете в горещи сфери
да узреят. В литературата от края на 17 век "Yorok", 11 вида
кимчи са записани, включително кимчи като репички, зеле,
донга, папрат и зелен фасул и донгчими от репички
в солена вода.
Преди въвеждането на пипер, култура от Новия свят, само кимчи
направено чрез потапяне в Chuncho (накъсан), Sancho и Jocho или
записано е смесването му с подправки, различни от чушки.
През 1766 г. „Горската икономика на Jeungbo“ записва, че кимчи е
червено с мандрами и няколко кимчи с червен пипер или
се появи и червен пипер на прах. Методът за смесване на зеленчуци
като зелени зеленчуци, тикви и патладжан с подправки като
като червен пипер, чеончо и горчица в листна ряпа и направа
кимчи, подобно на днешното Chonggak кимчи с добавяне на много чесън
сок е методът "Chimnabokjeop" и методът на приготвяне
кимчи подобно на днешното кимчи от краставица чрез добавяне на червен пипер
прах и чесън към трите страни на краставиците се въвежда
като "методът Hwanggwadamjeop" и други методи включват
Dongchimi, Кимчи от зеле, Dongga Kimchi, Abalone Kimchi,
и Oyster Kimchi.
В "Executive Economic Journal", публикуван в началото
19-ти век, Seo Yoo-
gu описа, че ако се използват много чушки в кимчи, репички
ще се съхраняват за по-дълго време. В същата книга водорасли такива
като краставици и зеле, други зеленчуци като зелени
лук със солени листа, подправки като червен пипер, джинджифил,
чеончо и чеснова горчица, морски дарове като жълта корвина,
осолена риба, охлюви, раковини и октоподи и черупки от охлюви,
които са киселинно облекчаващи агенти, ще бъдат въведени под името
"кимчи е зеле в сол и червен пипер на прах"
В миналото това беше съставка за кимчи, която предшестваше зелето от репички,
но от 20-ти век, когато пълно-
зеле с плът е отглеждано и широко разпространено, кимчи от зеле
претоварени репички кимчи.
Кимчи стана широко известен на света
'Korea Culture' 카테고리의 다른 글
88.किम्चि। (0) | 2024.08.29 |
---|---|
87. Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
85.Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
84.কিমচি। (0) | 2024.08.29 |
83။ကင်ချီ။ (0) | 2024.08.29 |