85.Kimchi.
"kimchi je kupus u soli i crvenoj paprici u prahu"
Kimči je veoma začinjen i slan.
Kimči je prilog koji Korejci jedu svaki dan.
Kimči uključuje mouu kimchi, kimchi od kupusa,
voda kimchi, dongchimi, nabak kimchi, kimchi od krastavaca,
kimči od patlidžana i bijeli kimči.
Kimči je tradicionalna fermentisana hrana Koreje.
Pravi se mešanjem slanog kupusa ili rotkvice
začini poput crvene paprike u prahu, zelenog luka,
i bijeli luk, a zatim ih fermentira. Smatra se
jedna od nacionalnih namirnica u Koreji. To je korozija
nije izostavljen u obrocima u korejskom stilu, a ima ih
mnogo vrsta u zavisnosti od sastojaka i kuvanja
metoda. Koristi se i kao sastojak raznih
Korejska jela. Kimchi je također službena hrana
za Olimpijske igre, Azijske igre i FIFA Svjetsko prvenstvo.
Pravite puno kimčija odjednom za jelo
zima se zove kimjang, koja se držala pod zemljom
u velikoj zemljanoj posudi za fermentaciju tzv
zemljano posuđe kako bi se ohladilo u vrućim ljetnim mjesecima
bez smrzavanja zimi. Takođe se čuva na otvorenom u a
kontejner koji se zove kotao. U savremeno doba, domaćinstvo
kimchi frižideri se više koriste.
Prvi oblik "Kimchi" može se naći u 16.
veka knjige. Dimche ᆡ se pojavljuje u Byeok Onbangu
objavljen 1518. i Hunmongjaes objavljen 1527.
a Timche ᆡ se pojavljuje u obliku korejske notacije za
kineski znak "沈菜 (moderni korejski izgovor:
Chimchae)" nastao u Koreji 1587. U 17. i
18. vijeka, "c" od "dimche" se kolokvijalno izgovaralo
kao "ᆡ." Izgovarao se samoglasnik "ㆎ" drugog sloga
kao "ㅢ" iz 16. veka, kada je "·" od neadministriranih
slog promijenjen u "-". "Kimchi", koji se pojavljuje u 19. veku
i nastavlja se u savremeni jezik, je oblik u kojem se prvi
slog "ㅈ" od "ᆡ" se mijenja u "ㄱ" obrnutom palindikacijom,
a zatim se samoglasnik drugog sloga mijenja iz suglasnika
na "ㅣ."
Prije toga, u knjizi Lee Gyu-boa "The Book of Dongguk Yi Sang-
guk", objavljen 1241., kimči je zabilježen kao "jek", a 15.-
vijeka se vjeruje da je oblik riječi "Dehi". „Piletina ᅀ i ᆳ
dihi" pojavljuje se u prvom izdanju "Dushieon Sea" objavljenom u
1481, a "Jang atdihi" se pojavljuje u "Translation Box Office"
objavljeno 1517. "Ji" modernim riječima "Salji" i "Oiji"
su nasljednik ovog "dihija".
Kažu da su uživali jesti fermentirano povrće
hranu tokom perioda Tri kraljevstva. U Silli je budizam bio
uvedeno, a vegetarijanstvo je bilo popularno i fermentirano
uživalo se i u povrću.
U "Dongguk Yi Sang-" Lee Gyu-boa
Zbirka guk", objavljena 1241. godine za vrijeme dinastije Goryeo,
kimči napravljen od rotkvice je zabeležen kao "juk" u pesmi "Gapo
Yukyeong".
Objavljeno 1670. za vrijeme dinastije Joseon, "Food Dimibang"
zapisi kimčija napravljenog ukiseljenim i uranjanjem donge u mali
teglu bez soli, prelijte toplom vodom i stavite u vruće sfere
sazreti. U književnosti kasnog 17. veka "Yorok", 11 vrsta
kimči se evidentira, uključujući kimči kao što su rotkvica, kupus,
donga, boraniju i mahune i dongchimi od rotkvice
u slanoj vodi.
Prije uvođenja bibera, useva Novog svijeta, samo kimči
napravljen tako što se umače u Chuncho (iskopan), Sancho i Jocho ili
zabilježeno je miješanje sa drugim začinima osim paprike.
Godine 1766, "Jeungbo Forest Economy" je zabilježio da je kimchi bio
crvena sa mandrami, te nekoliko kimchija koristeći crvenu papriku ili
pojavio se i prah crvene paprike. Način miješanja povrća
poput zelenog povrća, bundeve i patlidžana sa začinima kao što su
kao crvena paprika, cheoncho i senf u lisnatoj rotkvici i izradi
kimči sličan današnjem Chonggak kimčiju dodavanjem puno belog luka
sok je "Chimnabokjeop" metoda, i način izrade
kimči sličan današnjem kimčiju od krastavca dodavanjem crvene paprike
prah i beli luk na tri strane krastavaca se unosi
kao "Hwanggwadamjeop metoda", a druge metode uključuju
Dongchimi, kupus Kimchi, Dongga Kimchi, Abalone Kimchi,
i Oyster Kimchi.
U "Executive Economic Journalu" objavljenom u poč
19. vijek, Seo Yoo-
gu je opisao da ako se koristi puno paprika u kimčiju, rotkvici
će se čuvati duže vrijeme. U istoj knjizi, takve morske trave
kao krastavci i kupus, drugo povrće kao što je zeleno
luk sa slanim listovima, začini poput crvene paprike, đumbira,
cheoncho i senf od češnjaka, plodovi mora kao što je žuta corvina,
usoljene ribe, morske školjke, školjke i hobotnice i školjke morskih ušica,
koji su agensi za ublažavanje kiseline, biće uvedeni pod imenom
"kimchi je kupus u soli i crvenoj paprici u prahu"
U prošlosti je to bio sastojak kimčija koji je prethodio kupusu od rotkvice,
ali od 20. veka, kada je puno-
tjelesni kupus je uzgajan i široko rasprostranjen, kupus kimchi
kimchi od rotkvice.
Kimchi je postao nadaleko poznat svijetu
'Korea Culture' 카테고리의 다른 글
87. Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
---|---|
86.Кимчи. (0) | 2024.08.29 |
84.কিমচি। (0) | 2024.08.29 |
83။ကင်ချီ။ (0) | 2024.08.29 |
82.Кимчи. (0) | 2024.08.29 |