82.Кимчи.
"Кимчи бол давс, улаан чинжүү нунтагтай байцаа"
Кимчи нь маш халуун ногоотой, давстай байдаг.
Кимчи бол солонгосчуудын өдөр бүр иддэг хачир юм.
Кимчид моуу кимчи, байцаа кимчи,
усан кимчи, дунчими, набак кимчи, өргөст хэмх кимчи,
хаш кимчи, цагаан кимчи.
Кимчи бол Солонгосын уламжлалт айраг юм.
Үүнийг давсалсан байцаа эсвэл улаан луувантай хольж бэлтгэдэг
нунтаг улаан чинжүү, ногоон сонгино зэрэг амтлагч,
болон сармис, дараа нь тэдгээрийг исгэх. Үүнийг авч үздэг
Солонгосын үндэсний хоолны нэг. Энэ нь зэврэлт юм
Солонгос маягийн хоолонд орхигддоггүй, бас байдаг
найрлага, хоол хийх зэргээс шалтгаалж олон төрөл
арга. Үүнийг мөн янз бүрийн найрлага болгон ашигладаг
Солонгос хоол. Кимчи бол албан ёсны хоол юм
Олимп, Азийн наадам, ДАШТ-д зориулсан.
Бүхэл бүтэн идэхийн тулд нэг дор олон кимчи хийх
Өвлийг кимжан гэж нэрлэдэг бөгөөд үүнийг газар доор хадгалдаг байв
хэмээх том шавар исгэх саванд
халуун зуны улиралд сэрүүн байлгахын тулд шавар
өвлийн улиралд хөлдөхгүй. Мөн гадаа а-д хадгалагддаг
тогоо гэж нэрлэгддэг сав. Орчин үед ахуйн
кимчи хөргөгч илүү их ашиглагддаг.
"Кимчи"-ийн анхны хэлбэрийг 16-р зууны үеэс олж болно.
зууны номууд. Byeok Onbang-д Dimche ᆡ гарч ирэв
1518 онд хэвлэгдсэн ба Hunmongjaes 1527 онд хэвлэгдсэн.
болон Timche ᆡ нь солонгос хэлний тэмдэглэгээний хэлбэрээр гарч ирдэг
хятад тэмдэгт "沈菜 (орчин үеийн солонгос дуудлага:
Chimchae)" 1587 онд Солонгост бүтээгдсэн. 17 болон
18-р зуунд "димчэ"-ийн "в"-г ярианы хэлээр дууддаг байсан.
"ᆡ" гэж. Хоёр дахь үеийн "ㆎ" эгшиг дуудагдсан
16-р зуунаас "ㅢ" гэж, захиргаагүй хүмүүсийн "·" үед
Үе нь "-" болж өөрчлөгдсөн. 19-р зуунд гарч ирсэн "Кимчи"
бөгөөд орчин үеийн хэл рүү үргэлжлүүлж байгаа нь анхны хэлбэр юм
"ᆡ"-ийн "ㅈ" үеийг урвуу палиндикацаар "ㄱ" болгон өөрчилсөн,
дараа нь гийгүүлэгчээс хоёрдугаар үеийн эгшиг өөрчлөгдөнө
"ㅣ" руу.
Үүнээс өмнө Ли Гю Богийн "The Book of Dongguk Yi Sang-
гук" номыг 1241 онд хэвлэгдсэн кимчи "жек" гэж тэмдэглэгдсэн байдаг ба 15-р
зууны үгийн хэлбэрийг "Дэхи" гэж үздэг. "Тахианы мах ᅀ ба ᆳ
dihi" нь "Душиеон тэнгис"-ийн анхны хэвлэлд гарсан
1481, "Жан атдихи" нь "Орчуулгын хайрцаг"-д гардаг.
1517 онд хэвлэгдсэн "Жи" орчин үеийн "Салжи", "Ойжи" гэсэн үгээр
энэ "дихи"-ийн залгамжлагч юм.
Хүнсний ногоог исгэж идэх дуртай байсан гэдэг
Гурван хаант улсын үеийн хоол хүнс. Шилла хотод буддизм байсан
нэвтрүүлж, цагаан хоолтон нь дэлгэрч, исгэсэн
хүнсний ногоо ч бас таалагдсан.
Ли Гю Богийн "Донгук И Санг-
Гук цуглуулга", 1241 онд Горёо гүрний үед хэвлэгдсэн.
Улаан луувангаар хийсэн кимчи "Гапо" шүлэгт "жук" гэж тэмдэглэгдсэн байдаг
Юкён".
1670 онд Жусон гүрний үед хэвлэгдсэн "Хоол Димибанг"
даршилж, донга дүрж хийсэн кимчиг жижиг болгон бичдэг
давсгүй саванд бүлээн ус асгаж, халуун бөмбөрцөгт хийнэ
боловсорч гүйцэх. 17-р зууны сүүлчээр "Ёрок" уран зохиолд 11 төрлийн
улаан лууван, байцаа гэх мэт кимчи зэрэг кимчи бүртгэгдсэн байдаг.
донга, борц, ногоон шош, улаан луувангаар хийсэн дунчими
давстай усанд.
Шинэ ертөнцийн ургац болох чинжүүг нэвтрүүлэхээс өмнө зөвхөн кимчи
Chuncho (хагаралтай), Sancho, Jocho or-д дүрж хийсэн
чинжүүгээс бусад халуун ногоотой холих нь тэмдэглэгдсэн байдаг.
1766 онд "Jeungbo Forest Economy" сэтгүүлд кимчи болсныг тэмдэглэжээ
мандрамтай улаан, мөн улаан чинжүү ашиглан хэд хэдэн кимчи эсвэл
улаан чинжүүний нунтаг бас гарч ирэв. Хүнсний ногоо холих арга
ногоон ногоо, хулуу, амтлагчтай хаш зэрэг
улаан чинжүү, cheoncho, гич зэрэг навчит улаан лууван болон хийх
Кимчи маш их сармис нэмснээр өнөөгийн Чонггак кимчитэй төстэй
шүүс нь "Chimnabokjeop" арга бөгөөд хийх арга юм
улаан перц нэмснээр өнөөгийн өргөст хэмхтэй төстэй кимчи
өргөст хэмхний гурван тал руу нунтаг, сармисыг оруулав
"Хвангвадамжоп арга" болон бусад аргууд орно
Дунчими, Байцаа Кимчи, Донга Кимчи, Абалон Кимчи,
болон Хясаан Кимчи.
эрт хэвлэгдсэн "Executive Economic Journal"-д
19-р зуун, Со Ю-
Гу хэлэхдээ, хэрэв кимчид маш их чинжүү хэрэглэдэг бол улаан лууван
удаан хугацаагаар хадгалагдах болно. Нэг номонд далайн замаг ийм байдаг
өргөст хэмх, байцаа гэх мэт бусад хүнсний ногоо, тухайлбал ногоон
давсалсан навчтай сонгино, улаан чинжүү, цагаан гаа зэрэг халуун ногоо,
чоончо болон сармистай гич, шар корвина зэрэг далайн хоол,
давсалсан загас, дун, дун, наймалж, хясаа,
нэрийн дор хүчил тайлах бодисууд болох юм
"Кимчи бол давс, улаан чинжүү нунтагтай байцаа"
Өмнө нь энэ нь улаан лууван байцааны өмнөх кимчигийн найрлага байсан.
гэхдээ 20-р зуунаас эхлэн бүрэн
их биетэй байцаа үржүүлж, өргөн тархсан, байцаа кимчи
дарагдсан улаан лууван кимчи.
Кимчи дэлхий даяар алдартай болсон
'Korea Culture' 카테고리의 다른 글
84.কিমচি। (0) | 2024.08.29 |
---|---|
83။ကင်ချီ။ (0) | 2024.08.29 |
81.Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
80. Kimchi. (0) | 2024.08.29 |
79.Кимчи. (0) | 2024.08.29 |