73. Kimchi.
"Kimchi er en kål i salt og rød peber pulver"
Kimchi er meget krydret og salt.
Kimchi er en tilbehør, som koreanerne spiser hver dag.
Kimchi inkluderer mouu kimchi, kål kimchi,
vand kimchi, dongchimi, nabak kimchi, agurk kimchi,
aubergine kimchi og hvid kimchi.
Kimchi er en traditionel fermenteret mad fra Korea.
Den laves ved at blande saltet kål eller radise med
krydderier såsom rød peberpulver, grønt løg,
og hvidløg og derefter gære dem. Det overvejes
en af de nationale fødevarer i Korea. Det er korrosion, der
er ikke udeladt i måltider i koreansk stil, og det er der
mange slags afhængig af ingredienser og madlavning
metode. Det bruges også som ingrediens i div
koreanske retter. Kimchi er også en officiel fødevare udpeget
til OL, Asian Games og FIFA World Cup.
At lave en masse kimchi på én gang for at spise hele vejen igennem
vinteren kaldes kimjang, som blev holdt under jorden
i en stor fermenteringsbeholder af lertøj kaldet
lertøj for at holde det køligt i de varme sommermåneder
uden at fryse om vinteren. Den opbevares også udendørs i en
beholder kaldet en kedel. I moderne tid, husholdning
kimchi køleskabe er mere brugte.
Den første form for "Kimchi" kan findes i 16.
århundredes bøger. Dimche ᆡ optræder i Byeok Onbang
udgivet i 1518 og Hunmongjaes udgivet i 1527,
og Timche ᆡ optræder i form af koreansk notation for
det kinesiske tegn "沈菜 (moderne koreansk udtale:
Chimchae)" skabt i Korea i 1587. I det 17. og
1700-tallet blev "c" af "dimche" i daglig tale udtalt
som "ᆡ." Vokalen "ㆎ" i den anden stavelse blev udtalt
som "ㅢ" fra det 16. århundrede, når "·" af de ikke-administrerede
stavelse ændret til "-". "Kimchi", som dukker op i det 19. århundrede
og fortsætter ind i det moderne sprog, er en form, hvor den første
stavelse "ㅈ" af "ᆡ" ændres til "ㄱ" ved omvendt palindikation,
og så ændres anden stavelsesvokal fra en konsonant
til "ㅣ."
Før det, i Lee Gyu-bos "The Book of Dongguk Yi Sang-
guk," udgivet i 1241, kimchi er optaget som "jek" og den 15.
århundredes ordform menes at være "Dehi". "Kylling ᅀ og ᆳ
dihi" vises i den første udgave af "Dushieon Sea" udgivet i
1481, og "Jang atdihi" vises i "Oversættelsesboksen"
udgivet i 1517. "Ji" i de moderne ord "Salji" og "Oiji"
er efterfølgeren til denne "dihi."
Det siges, at de nød at spise fermenterede grøntsager
fødevarer i de tre kongeriger perioden. I Silla var buddhismen
indført, og vegetarisme var populær, og gærede
grøntsager blev også nydt.
I Lee Gyu-bos "Dongguk Yi Sang-
guk Collection", udgivet i 1241 under Goryeo-dynastiet,
kimchi lavet med radise er optaget som "juk" i digtet "Gapo
Yukyeong".
Udgivet i 1670 under Joseon-dynastiet, "Food Dimibang"
optager kimchi lavet af syltet og dyppet donga i en lille
krukke uden salt, hæld varmt vand og læg det i varme kugler
at modne. I slutningen af 1600-tallets litteratur "Yorok", 11 slags
kimchi registreres, herunder kimchi såsom radise, kål,
donga, bracken og grønne bønner og dongchimi lavet af radise
i saltvand.
Før introduktionen af peber, en New World afgrøde, kun kimchi
lavet ved at dyppe det i Chuncho (hakket), Sancho og Jocho eller
at blande det med andre krydderier end peberfrugter registreres.
I 1766 registrerede "Jeungbo Forest Economy" at kimchi var
rød med mandrami, og en række kimchi ved hjælp af rød peber eller
rød peberpulver dukkede også op. Metoden til at blande grøntsager
såsom grønne grøntsager, græskar og aubergine med krydderier såsom
som rød peber, cheoncho og sennep i bladræddike og gør
kimchi ligner nutidens Chonggak-kimchi ved at tilføje en masse hvidløg
juice er "Chimnabokjeop"-metoden, og metoden til fremstilling
kimchi ligner nutidens agurkimchi ved at tilføje rød peber
pulver og hvidløg til de tre sider af agurker indføres
som "Hwanggwadamjeop-metoden", og andre metoder omfatter
Dongchimi, Kål Kimchi, Dongga Kimchi, Abalone Kimchi,
og Oyster Kimchi.
I "Executive Economic Journal" offentliggjort i begyndelsen
1800-tallet, Seo Yoo-
gu beskrev, at hvis der bruges mange peberfrugter i kimchi, radise
vil blive opbevaret i længere tid. I samme bog, tang sådan
som agurker og kål, andre grøntsager såsom grønne
løg med saltede blade, krydderier som rød peber, ingefær,
cheoncho og hvidløg sennep, skaldyr såsom gul corvina,
saltet fisk, abalone, konkylie og blæksprutte, og abaloneskaller,
som er syreaflastende midler, vil blive introduceret under navnet
"Kimchi er en kål i salt og rød peber pulver"
Tidligere var det en kimchi-ingrediens, der gik forud for radisekål,
men fra det 20. århundrede, da fuld-
kropskål blev opdrættet og bredt udbredt, kål kimchi
overvældet radise kimchi.
Kimchi blev almindeligt kendt i verden
'Korea Culture' 카테고리의 다른 글
75.Kimči. (0) | 2024.08.28 |
---|---|
74. Kimchi. (0) | 2024.08.28 |
72. Kimchi. (0) | 2024.08.28 |
71. किम्ची. (0) | 2024.08.28 |
70. Kimchi. (0) | 2024.08.28 |